«Смертовбивство. І піти звідти неможливо». Тисячі людей днями стоять в чергах на прикордонних пунктах, щоб врятуватися від війни в Україні

24.09.2024
0
1

 

За інформацією ООН, з моменту початку війни в Україні вже понад 150 000 біженців перетнули кордони сусідніх країн. Загальна кількість біженців, за оцінками організації, може досягнути п’яти мільйонів осіб. «Медіазона» поспілкувалася з людьми, які днями стоять в чергах перед пропускними пунктами.

Біженці переважно обирають Польщу

Більшість біженців з України направляються до Польщі. З початку війни там вже пройшло близько 100 тисяч осіб. Окрім Польщі, українці також їдуть до інших сусідніх країн. У Словаччині через великий наплив біженців уряд запровадив надзвичайний стан, а в Молдові створюють розподільчі центри для допомоги переселенцям.

 

Як жителі Луцька штурмують польський кордон

Один із найбільш завантажених пунктів на українсько-польському кордоні — «Шегині — Медика», що за 83 кілометри від Львова. Увечері 26 лютого там зібралося близько трьох тисяч людей, розповів «Медіазоні» Іван Ликов, який стоїть у черзі вже другий день.

«До кордону я добирався на таксі, але за 34 кілометри до нього утворився затор, і решту часу я йшов пішки з сумками», — повідомив Іван через аудіоповідомлення в Telegram. Черги рухаються дуже повільно, а випускають в першу чергу жінок та дітей. Попри це, прогрес поки що не надто помітний.

 

Волинські родини масово прямують до Польщі

60-річна мама Надії Царинової також зараз у черзі. Вона залишила свого кота сестрі в Києві, сіла на поїзд до Львова, а потім пройшла пішки 27 кілометрів до пропускного пункту. За словами її доньки, мати не спала добу через обстріли, потім ще добу в поїзді та зараз стоїть в черзі без їжі та води.

Кого випускають і кого не випускають на кордоні

В перший день війни в Україні президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію, згідно з яким чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть залишати країну. Проте є винятки: можуть виїхати чоловіки, які мають троє або більше неповнолітніх дітей, або ті, хто не придатний до служби за станом здоров'я.

Польща спрощує процедури для біженців

З 25 лютого Польща приймає біженців без ПЛР-тестів та навіть без закордонних паспортів. З собою можна взяти домашніх тварин, для них документи також необов’язкові. Інформація про прийом біженців опублікована на офіційному сайті польського уряду.

 

Жителі Луцька шукають шляхи через «Шегині»

Інформацію про те, як просувається черга, Надія дізнається з чатів у Telegram, де люди обмінюються даними. У чаті «Шегинi перехiд взаємодопомога» можна знайти попутників або дізнатися про ситуацію на кордоні. За словами Івана Ликова, дітей на кордоні багато та батькiв, і вони втомлені від тривалого очікування разом із матерями та батьками.

Міжнародна підтримка та допомога біженцям

Чоловік Олени Колюк — американець. Вони також вирушили пішки до «Шегині», оскільки машини практично не рухаються через затори. За їхніми словами, на польському боці консульства допомагають громадянам своїх країн із розміщенням.

Паніка та тиснява на кордоні

У ніч на 26 лютого на КПП «Шегині» раптово почалася тиснява, розповідає журналістка Анастасія Бойко. Люди почали кричати «Відкривай, відкривай!», але ніхто не відкривав. Згодом почалася паніка, і люди в тисняві рухалися назад. Декого ледве не задавили, але, на щастя, вдалося уникнути жертв.

 

Кордон із Словаччиною: швидший перетин

Оксана Василенко з Чернігова радіє, що черга на пункті пропуску «Ужгород — Вишнє Немецке» просувається швидше. Вона прибула на кордон о 10-й ранку 25 лютого, а вже в 3 години ночі наступного дня перетнула його. Словаччина приймає жінок, дітей і навіть тварин без документів.

Україна обговорює з Кишиневом повернення українських чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали до Молдови

Україна обговорює з офіційним Кишиневом питання повернення додому українських чоловіків призовного віку, які незаконно залишили країну і зараз перебувають у Молдові. Про це повідомляє Newsmaker, посилаючись на слова посла України в Молдові Марка Шевченка.

Шевченко зазначив, що Київ веде "певний діалог" з Кишиневом стосовно повернення українців призовного віку, які втекли до Молдови. За його словами, певна кількість втікачів, яких зупинили молдавські прикордонники, отримують притулок у Молдові, проте інша частина зникає в невідомому напрямку. Ці люди, імовірно, залишаються на території Молдови або їдуть до інших країн. Точної статистики щодо кількості таких осіб немає.

"Коли я спілкуюся з колегами, то говорю, що якщо ми не можемо вирішити велику проблему, краще вирішувати менші поодинці — що робити з людьми, яким Молдова відмовила у наданні притулку", – зазначив посол.


Створення Українського легіону в Польщі: можливості для добровольців за кордоном

Нагадаємо, угода про безпеку між Україною та Польщею передбачає створення Українського легіону, до якого можуть добровільно приєднуватися та проходити навчання українці, які перебувають за кордоном.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що вже в перші дні після оголошення ініціативи кілька тисяч людей зареєструвалися для участі в Українському легіоні. Це надає можливість українцям, які через певні обставини виїхали за кордон, активно долучитися до захисту своєї батьківщини, пройшовши підготовку в Польщі.

Похожие новости:
22.08.2024
Чи знаєте ви, що отримання додаткових коштів на ставки може значно підвищити ваші шанси на виграш? Це не лише можливість грати довше, але й шанс збільшити ваші виграші без додаткових витрат з вашого боку. Завдяки різним бонусним програмам і акціям,
12.08.2024
Київ, Україна — Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН з приводу руйнування Росією важливих культурних пам’яток в Україні. Цього разу його увагу привернули масштабні пошкодження Херсонесу Таврійського,
12.08.2024
Марія Агапітова, відома акторка Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, прийняла рішення вступити до лав Збройних сил України. Це стало відомо завдяки її повідомленню на Facebook. Агапітова розповіла, що ще в 2022 році
12.08.2024
У невеликому селі Котлярка на Житомирщині відбувся унікальний випадок трансформації радянського минулого у сучасність. Місцевий пам'ятник Володимиру Леніну, який був встановлений ще за часів Радянського Союзу, перетворили на пам'ятник
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
выбрать фон