Мінкульт повідомив про рейдерське захоплення території музею у Пирогові

12.08.2024
0
1

 

Міністерство культури та інформаційної політики України (Мінкульт) повідомило про спробу рейдерського захоплення частини території Національного музею народної архітектури та побуту України у Пирогові. Музей, який розташований у Київській області, існує з 1970-х років і відомий своїми історичними експозиціями та архітектурними пам'ятками.

Справа з рейдерством

У вересні 2020 року група невідомих осіб спробувала незаконно заволодіти нежитловими будівлями та земельною ділянкою музею. Площа захопленого майна перевищує 17 800 квадратних метрів, а самі будівлі займають більше 2 500 квадратних метрів. Рейдери реєстрували це майно на підставних осіб, щоб легалізувати своє захоплення.

Музей у Пирогові з 1970-х років законно використовує цю територію для своїх потреб, і такі спроби рейдерського захоплення серйозно загрожують культурній спадщині та функціонуванню музею.

Дії Міністерства юстиції та судових органів

Мінкульт відразу ж звернувся за допомогою до Офісу антирейдерства Міністерства юстиції України. Офіс антирейдерства розглянув скаргу музею і скасував незаконну реєстрацію майна, яке було захоплене. Також було порушено кримінальну справу під контролем Офісу генерального прокурора України.

Незважаючи на це, рейдери вирішили легалізувати своє захоплення через суд. Господарський суд міста Києва 26 лютого 2024 року ухвалив рішення, яке відмовляло в задоволенні позову музею та підтвердило наказ Офісу антирейдерства.

Нове рішення апеляційного суду

7 серпня 2024 року Північний апеляційний господарський суд розглянув справу і ухвалив нове рішення, яке скасувало попереднє рішення Господарського суду міста Києва. Апеляційний суд задовольнив позов і скасував наказ Міністерства юстиції №3056/5 від 20 липня 2022 року, який скасовував незаконну реєстрацію майна на підставних осіб.

Це рішення фактично легалізувало захоплення частини території та будівель музею у Пирогові.

Мінкульт продовжує боротьбу

Міністерство культури заявило, що буде захищати інтереси держави та музею. Вони планують звернутися до Верховного суду для перегляду рішення апеляційного суду. Мінкульт зазначив, що музей у Пирогові продовжить боротися за збереження своєї території та майна, щоб забезпечити охорону культурної спадщини.

Передісторія музею та планування відновлення

Нагадаємо, що Національний музей народної архітектури та побуту України, відомий також як Пирогово, є важливим культурним центром, який був відзначений Міністром культури Олександром Ткаченком у 2021 році. Міністр анонсував плани з відновлення музею під Києвом, підкреслюючи його значення для збереження національної спадщини.

Таким чином, боротьба за збереження території музею продовжується, і Мінкульт обіцяє зробити все можливе для захисту культурних цінностей та запобігання подальшим спробам рейдерського захоплення.

Похожие новости:
12.08.2024
19 липня 2024 року в Києві знесли історичну будівлю кінця XIX століття – Садибу Зеленських. Це викликало великий резонанс і обурення громадськості, а також спровокувало масштабний скандал. Міністерство культури та інформаційної політики України
12.08.2024
Херсонський художній музей знову зробив тривожне відкриття. Нещодавно музей ідентифікував ще одну картину, яка була викрадена російськими окупантами під час їхнього вторгнення в Україні. Ця картина є частиною великої колекції творів мистецтва, які
12.08.2024
У новому наказі Міністерства культури та інформаційної політики України, який був виданий 25 липня 2024 року, з’явилися нові імена в «чорному списку». Цей список містить осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Серед нових доданих
12.08.2024
Марія Агапітова, відома акторка Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, прийняла рішення вступити до лав Збройних сил України. Це стало відомо завдяки її повідомленню на Facebook. Агапітова розповіла, що ще в 2022 році
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
выбрать фон