Поети Вшанували Пам’ять Ірини Фаріон

12.08.2024
0
3

 

Відомі митці присвятили свої вірші загиблій мовознавцеві

У серпні 2024 року в Україні відбулася сумна подія – загинула від рук кілера відома мовознавиця Ірина Фаріон. Вшанувати пам'ять Ірини Фаріон поети та музиканти присвятили їй поетичні твори, які вони опублікували в соціальних мережах.

Анатолій Матвійчук, знаний поет і хітмейкер, написав вірш на пам'ять про Ірину Фаріон. Вірш називається «Пам’яті Ірини Фаріон»:

Так, Анатолій Матвійчук назвав вірш «Пам’яті Ірини Фаріон»:

Коротка мить –
І біля скроні дуло.
І постріл. І кривава пелена…
Чи Україна до кінця збагнула,
Кого насправді втратила вона?!
Кому було, скажіть, до того діло,
Що в нашім часі, десь посеред нас,
Забута Совість нації ходила,
І в очі нам дивилася щораз!
Вона красивих слів не добирала,
Пекла напалмом збайдужілий люд,
Але яку ж нестримну Душу мала!
Таких уже не буде більше тут.
Безсилі зовсім поетичні строфи.
Святі, напевно, плачуть в небесах,
Вона ж бо знала про свою Голгофу, –
І добровільно вибрала цей шлях…
Дай Боже нам докупи все зібрати,
Не загубивши жодного рядка.
Дай Боже усвідомити цю втрату –
Вона така фатальна і гірка.
Моя стражденна Матір-Україно
Чи прийде час, і зрозумієш ти,
Що на тобі лежить важка провина:
Пророків треба чути й берегти!


Вадим Крищенко опублікував твір із назвою «Героїня духу»:

Встаємо і падаєм... Тільки луна,
Як голос старої дзвіниці.
Московія злиться – вбиває вона
Найкращих моїх українців.
За правду і волю в могилу лягла
Ота, котру знали повсюди.
Та зліться-казіться, дияволи зла, –
Вкраїна була й вічно буде!


Ірина Фаріон була відомою мовознавицею та публічною особою. Її знали як активну захисницю української мови та культури. Нещодавно виявилося, що вона стала жертвою нападника, який стріляв у неї 19 липня 2024 року. Внаслідок замаху Ірина Фаріон потрапила до лікарні, де лікарі боролися за її життя, проте врятувати її не вдалося.

Замах стався у Львові, на вулиці Масарика, де Ірина Фаріон жила. За словами сусідів, протягом тижня до злочину вони помічали підозрілого молодого чоловіка біля її будинку. На сьогодні правоохоронці продовжують розслідування і шукають деталі про нападника. Хоча про мотиви злочину поки що нічого конкретного не відомо, правоохоронці вважають, що вбивство не було випадковим.

Після трагічної загибелі Ірини Фаріон, її дочка Софія Семчишин висловила бажання встановити пам'ятник матері на місці злочину. Крім того, вона запропонувала перейменувати вулицю Масарика на честь професорки.

Ірина Фаріон була видатною особистістю, яка присвятила своє життя захисту української мови та культури. Її робота та публічні виступи були спрямовані на збереження культурної спадщини України. Тепер, після її загибелі, українські поети та митці продовжують вшановувати її пам’ять своїми творами.

Раніше Герой України Юрій Рибчинський також висловився про продовження справи Ірини Фаріон і наголосив на важливості її роботи для української культури. Відзначимо, що Ірина Фаріон залишила глибокий слід в культурному житті України, і її втрату відчувають багато людей, які знали і цінували її внесок.

Таким чином, пам'ять Ірини Фаріон буде вічно жити в серцях українців, а її спадщина буде продовжувати надихати нові покоління борців за українську мову та культуру.

Похожие новости:
12.08.2024
У невеликому селі Котлярка на Житомирщині відбувся унікальний випадок трансформації радянського минулого у сучасність. Місцевий пам'ятник Володимиру Леніну, який був встановлений ще за часів Радянського Союзу, перетворили на пам'ятник
12.08.2024
У серпні 2023 року працівники Херсонського художнього музею зробили важливе відкриття — вони змогли ідентифікувати ще одну картину, яку вкрали російські окупанти під час тимчасової окупації Херсона. Ця картина є роботою відомої української
12.08.2024
19 липня 2024 року в Києві знесли історичну будівлю кінця XIX століття – Садибу Зеленських. Це викликало великий резонанс і обурення громадськості, а також спровокувало масштабний скандал. Міністерство культури та інформаційної політики України
12.08.2024
Нещодавно розгорівся скандал навколо олімпійської форми українських спортсменок Марини та Владислави Алексієвих, які виступають у водних видах спорту. Відома українська художниця Катерина Криволап заявила, що купальники, які використовують сестри,
все шаблоны для dle на сайте шаблоны dle 11.2 скачать
выбрать фон